Vitamines
- Beratung durch Erfahrungs- und Orthomolekularexperten
- Seit Jahr 2005 für Sie da
- Mengenrabatt von bis zu 15% in Ihrem Warenkorb
- Hochdosiert und Hochqualitativ
Vitamines
Vitaminen en mineralen vormen de basis voor onze gezondheid. Bij een tekort kunnen er verschillende klachten optreden. Vaak is het moeilijk om voldoende vitaminen en mineralen via de dagelijkse voeding binnen te krijgen. Daarom raden steeds meer voedingsdeskundigenaan om dagelijks een goede multivitaminecapsule in te nemen.
WLS Vitamine Alfabet: van Vitamine A tot Vitamine K
Er zijn 20 bekende vitaminen, waarvan er slechts 13 een belangrijke rol spelen in het menselijk lichaam.
- Vitamine A (Retinol)
- Vitamine B
- Vitamine B1 (Thiamine)
- Vitamine B2 (Riboflavine)
- Vitamine B3 (Niacine)
- Vitamine B5 (Pantotheenzuur)
- Vitamine B6 (Pyridoxine)
- Vitamine B7 (Biotine)
- Vitamine B9 (Foliumzuur)
- Vitamine B12 (Cobalamine)
- Vitamine C (Ascorbinezuur)
- Vitamine D (Calciferol)
- Vitamine E (Tocoferolen)
- Vitamine K (Fylloquinonen)
Wat zijn vitaminen en waarvoor heeft het lichaam ze nodig?
Vitaminen zijn essentiële stoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het lichaam neemt kleine hoeveelheden vitaminen op uit o.a. voedsel en drank. Deze hoeveelheid varieert van enkele microgrammen tot enkele tientallen milligrammen. Ze leveren verder geen energie op.
In principe kan het lichaam vitaminen niet zelf aanmaken. Er zijn enkele uitzonderingen zoals de aanmaak van vitamine K in de darm. Het is daarom belangrijk om extra supplementen te nemen zodat het lichaam goed kan fucntioneren.
Welke vitaminen zijn er?
Er zijn 13 verschillende soorten vitaminen, die worden onderverdeeld in twee groepen, namelijk vetoplosbare vitaminen en wateroplosbare vitaminen.
In vetoplosbare vitaminen
Deze worden opgeslagen in de lever en vetweefsels en omvatten vitamine A, D, E en K.
Deze vitaminen komen voornamelijk voor in vette producten zoals broodbeleg en bakvetten, vis, vlees, noten, melk en melkproducten.
Wateroplosbare vitaminen
Deze worden niet opgeslagen in het lichaam en moeten dus regelmatig via de voeding worden aangevuld. Dit omvat vitamine C en de B-vitaminen (zoals B1, B2, B6, B12, foliumzuur, en andere).
Deze vitaminen komen voor in groenten, fruit, brood en volkorenproducten, noten, peulvruchten en melkproducten.
Antioxidanten
Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam helpen beschermen tegen schadelijke moleculen die vrije radicalen worden genoemd. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld roken, zonnestraling of zelfs door de normale stofwisselingsprocessen in het lichaam.
Antioxidanten werken door deze vrije radicalen "te neutraliseren" en zo de schade die ze aanrichten te beperken.
Enkele bekende antioxidanten zijn:
- Vitamine C
- Vitamine E
Antioxidanten zitten vaak in fruit, groenten, noten en zaden,
Bioactieve stoffen
Bioactieve stoffen zijn stoffen in voedsel die een effect hebben op het lichaam en bijdragen aan de gezondheid, maar die niet noodzakelijkerwijs als vitaminen of mineralen worden geclassificeerd.
Enkele voorbeelden van bioactieve stoffen zijn: flavonoïden en carotenoïden.
Halve vitaminen en onterechte vitaminen
De term "halve vitamine" of "onterechte vitamine" wordt niet vaak gebruikt, maar het verwijst naar stoffen die eigenschappen vertonen die lijken op die van vitaminen. Dit komt vaak voor bij stoffen die de functie van een vitamine gedeeltelijk vervullen of die in bepaalde gevallen een vitamineachtig effect hebben.
Een voorbeeld van een "halve vitamine" kan inositol zijn. Dit is een stof die in ons lichaam wordt aangemaakt en die in sommige gevallen helpt bij metabolische processen. Inositol vertoont echter niet alle eigenschappen van een vitamine, omdat ons lichaam het zelf kan produceren.
Vitaminen na een maagverkleining
Na een maagoperatie is het essentieel om goed op voeding en vitaminen te letten. Door de ingreep kan het lastiger zijn om voldoende voedingsstoffen op te nemen, waardoor het risico op tekorten toeneemt. Vitaminen zoals vitamine B12, vitamine D en ijzer spelen een cruciale rol in het herstel en de algehele gezondheid. Een goed uitgebalanceerd dieet, eventueel aangevuld met voedingssupplementen, helpt om de energieniveau op peil te houden en het immuunsysteem te versterken.